Datum
23 mei 2024, 19:00u ‑ 21:00u
Locatie
Online
Scholingsduur
2 uur
Accreditatie
ABC1, NVvPO, V&VN, VSR
Doelgroep
POH-S, Huisartsen, Verpleegkundig specialisten, Waarnemend Huisartsen
Organisatie
Cohaesie
In samenwerking met
Zorggroepen Haringvliet en Hoeksewaard
Kosten
gratis voor genodigden

Er is veel vraag naar handvatten hoe (diabetes)medicatie af te bouwen, dan wel te staken, wanneer de omstandigheden bij iemand met diabetes zijn veranderd.

De NHG standaard geeft weliswaar duidelijke richtlijnen hoe in de loop der jaren, naast natuurlijk leefstijladviezen, diabetesmedicatie kan worden opgebouwd om de juiste persoonlijke streefwaarden voor het HbA1c te bereiken, maar handvatten over afbouw van medicatie ontbreken.

In de loop van het leven veranderen de omstandigheden; door leefstijlaanpassing kan er grote gewichtsreductie zijn, iemand kan kwetsbaar of terminaal zijn geworden. Ook zien we bij sommige mensen dat er overgegaan wordt op bariatrische chirurgie; welke medicatie wordt voorafgaand gestaakt en welke medicatie heeft voorkeur te starten als er toch weer intensivering van behandeling nodig is?En wat te doen wanneer bij start van een SGLT2-remmer er een te grote daling van de bloeddruk of  de nierfunctie optreedt? Welke andere medicatie bouw je dan af, en in welke volgorde, om mensen met diabetes wel de risicoreductie van een SGLT2-remmer te laten behouden?

In deze 2 uur durende online scholing gaan we, zoals u van Langerhans gewend bent, aan de slag met waargebeurde casuïstiek uit de huisartsenpraktijk. Aan de hand van onderstaande thema’s zult u handvatten aangereikt krijgen om in bovenstaande omstandigheden verstandig en vaardig de mensen met diabetes te behandelen;
- Kwetsbaarheid
- Palliatieve fase
- Leefstijlaanpassingen
- Bariatrische chirurgie
- Start SGLT2-remmer

Sprekers:

Bertien Hart (kaderarts diabetes) en Petra Dogger (diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner)