Bewegen is het leveren van een fysieke inspanning. Naarmate de intensiteit van de inspanning toeneemt gaan hartslag, ademhaling en energieverbruik omhoog. Intensiteit is ook uit te drukken in MET-waarde (Metabool Equivalent van een Taak).
Om te controleren of iemand voldoende beweegt, zijn de Beweegrichtlijnen door de Gezondheidsraad opgesteld. Voor volwassenen en ouderen geldt:
- 2,5 uur per week matig intensief bewegen, verspreid over meerdere dagen: hardlopen, stevig wandelen, fietsen, roeien of zwemmen
- 2 tot 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten: trainen met gewichten, fietsen, springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
- Balansoefeningen voor ouderen: op een been staan of een voorwerp van de grond oprapen.
- Voorkom veel stilzitten!
Fysieke activiteit geeft een boost aan je energieverbranding, hersenen, longen en spieren. Buikvet neemt af en er is betere insulineresistentie. Dagelijks wandelen of hardlopen in de buitenlucht, krachttraining en ontspanningsoefeningen hebben vaak een gunstige invloed. Het lichaam maakt door de fysieke inspanning hormonen aan die een goed gevoel geven.
Bij het beginnen met bewegen of sporten is een astma of COPD patiënt aan het begin waarschijnlijk benauwder, wat af kan schrikken. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op: een betere conditie en minder vatbaar voor een longaanval.
Database sport en beweeginterventies, effectieve aanpakken | Kenniscentrum sport en bewegen
Ik wil gezond bewegen | Thuisarts
Beweegcirkel | Kenniscentrum sport en bewegen
Sociaal platform Voorne aan Zee | Fijn je te zien
Sociaal platform Nissewaard | Thuis in Nissewaard