De basis voor een gezonde voeding is wanneer de juiste hoeveelheid ingenomen voedingsmiddelen de nodige voedingsstoffen leveren om ons lichaam gezond te houden. Een gevarieerde en gezonde voeding bestaat uit: graanproducten, fruit, groenten, gezonde vetten, melkproducten, vlees en vis, eieren en suiker.
Voeding moet bovendien aangepast zijn aan de fysiologische behoeften volgens leeftijd en geslacht én evenwichtig zijn met de aanbevolen percentages aan voedingsstoffen: tussen de 40 tot 70 energie % uit koolhydraten, tussen de 20 tot 40 energie % uit vet en voor eiwitten 0,8 x jouw lichaamsgewicht is het aantal gram eiwitten je gemiddeld per dag moet binnen krijgen.
Richtlijnen goede voeding
De richtlijnen goede voeding zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Zij hebben deze richtlijnen opgesteld aan de hand van wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen voeding en chronische ziekten. Wanneer men zich dus aan deze richtlijnen houdt, wordt de kans op een chronische ziekte, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker kleiner. De richtlijnen zijn als volgt:
- Eet dagelijks tenminste 200 gram groente en minstens 200 gram fruit.
- Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkoren producten.
- Eet wekelijks peulvruchten.
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
- Drink dagelijks drie koppen thee.
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren producten.
- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
- Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.