28 augustus 2024 in Arbeidsmarkt en werkdruk

We streven ernaar om aankomende huisartsen te verbinden met en te betrekken bij de regio. Een van onze initiatieven hierbij was het organiseren van een regionale terugkomdag voor derdejaars AIOS in samenwerking met het Erasmus MC. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Zorggoep Haringvliet en Zorggroep Hoeksewaard.  

Op verzoek van het EMC hebben we de AIOS op een speelse manier -via een escaperoom- laten kennismaken met ‘Huisartsenpraktijk De Eilanden’. Hierbij lag de focus op de meerwaarde van zorgorganisaties voor huisartsen, met kennisvragen en opdrachten over bekostiging, praktijkvoering en zorgprogramma’s. Ook was er aandacht voor wat wij kunnen betekenen voor jonge collega’s. Daarnaast hebben we de AIOS laten zien wat de Zuid-Hollandse Eilanden zo aantrekkelijk maakt: wonen en werken in een groene omgeving (of aan de kust), met steden binnen handbereik en een sterk gemeenschapsgevoel. Er was zelfs ruimte voor luchtige vragen over dialecten, festivals en lokale lekkernijen.

Alle AIOS hebben hun 'oriëntatiedag' op Huisartsenpraktijk De Eilanden' succesvol afgerond.

Vervolgens zijn gevestigde huisartsen van de zorgorganisaties in gesprek gegaan met de AIOS. Ze deelden inspirerende verhalen over hun eigen start in het vak, het praktijkhouderschap en hun visie op de toekomst van de huisartsenpraktijk. Dit zorgde voor levendige interacties en dialogen. In een spelvorm hebben de AIOS uitgesproken wat hen motiveert om huisarts te worden. Wij hebben nieuwe inzichten opgedaan over motieven, verwachtingen en afwegingen van aankomend huisartsen. En de aankomend huisartsen geven aan een nieuwe -positieve- indruk te hebben gekregen van de regio en van de daar actieve zorgorganisaties.

We kijken terug op een geslaagde dag en gaan hier zeker een vervolg aan geven. Nieuwsgiering naar werken als huisarts of praktijkhouders op de Zuid-Hollandse Eilanden? Kijk op Deltaplan voor huisartsenzorg of neem contact op met Jorien Sjoerdsma via 06-24152210 of j.sjoerdsma@cohaesie.nl

Een impressie van de dag