24 februari 2021 in Chronische zorg

De zorgverzekeraars VGZ, Menzis, CZ en ZK hebben voor 2021 een aantal wijzigingen aangebracht in het preferentiebeleid inhalatiemedicatie. Dit betekent dat de voorschrijvers/apothekers moeten kiezen voor het preferente middel dat de zorgverzekeraar aanwijst of kiezen voor het device wat goed bij de patiënt past en voorlopig niet zal wisselen. 

Om welke inhalatiemedicatie gaat het?

De Tiotropium poederinhalator (de Spiriva handihaler en de Tiotrus Zonda) en Seretide Diskus staan niet in het preferentiebeleid. Bij VGZ: Symbicort en Duoresp geldt dat alleen herhaalrecepten worden vergoed.

Wat betekent dit voor de patiënt en de zorgverlener?

De patiënt moet een door de zorgverzekeraar aangewezen generieke device gaan gebruiken. Sommige zorgverzekeraars hanteren dit voorlopig alleen bij patiënten bij de eerste uitgifte (> 6 maanden geleden zien ze als eerste uitgifte). Bij anderen is de omzetting geldig voor alle gebruikers.

Wat doen de regionale zorggroepen en landelijke organisaties?

Op de achtergrond wordt zowel landelijk (LHV, LAN) als lokaal veel moeite gedaan om gesprekken over preferentiebeleid te voeren met verzekeraars. De werkgroepen van de zorggroepen die zich bezighouden met het longformularium willen inspraak hebben, zeker nu er zo veel tijd en moeite is gedaan door alle zorgverleners om het transmuraal longformularium Flakkees model succesvol te maken. Dit heeft geresulteerd in brieven met hierin het verzoek om inspraak en onze bezorgdheid dat het de apothekers moeilijk wordt gemaakt zich te confirmeren aan het transmurale longformularium.