Astma

Wat is Astma

Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen.

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kunt u veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Het is echter niet direct gevaarlijk.

Oorzaken

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen als kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit.

Ook bij een allergie is de kans groter om ook astma te ontwikkelen. Zit astma niet in uw familie en is het bij u dus niet erfelijk? Dan is er soms een andere oorzaak.

Behandeling

Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar tegenwoordig is het goed mogelijk om oud te worden met astma. U kunt uw klachten verminderen door te letten op:

  • Indien u rookt te stoppen met roken
  • Beweging
  • Gezonde voeding
  • Goede techniek en therapietrouw indien u inhalatiemedicatie gebruikt

Samen met uw huisarts of praktijkondersteuner stelt u een behandelplan op om zo prettig mogelijk te kunnen functioneren. Daarnaast zijn er verschillende soorten medicijnen bij astma. Bij astma wordt gebruik gemaakt van ontstekingsremmers en/of luchtwegverwijders afhankelijk van de soort en ernst van astma. Deze medicijnen ademt u in via de mond met een inhalator. Zo komen de medicijnen direct in uw longen terecht. Inhalatoren worden vaak puffers genoemd.

Meer weten?

Meer informatie over Astma kunt u vinden op de website van het Longfonds. Daarnaast is er ook goede praktische informatie te vinden op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).