Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Wat is COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longaandoeningen), oftewel COPD, is een verzamelnaam voor longaandoeningen. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd, daardoor werken de longen steeds minder goed. De vernauwing van de luchtwegen komt door een blijvende ontsteking, bijna altijd door jarenlang roken. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. De schade is onherstelbaar, COPD is daarom een ongeneeslijke ziekte.

Oorzaken

De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD. Bijna altijd is roken de oorzaak. Roken beschadigt de longen ernstig. Het meeroken zal leiden tot toenemende luchtwegklachten. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. Andere risicofactoren voor COPD zijn chronische blootstelling van de longen aan kleine deeltjes zoals fijnstof, gassen, dampen of aerosolen (stof, mist, nevel of rook) in arbeidsomstandigheden.

Behandeling

Er is geen behandeling waardoor COPD over gaat. U kunt wel uw klachten verminderen door u te houden aan de leefregels bij COPD:

  • stoppen met roken: dit is de belangrijkste stap in de behandeling van COPD
  • dagelijks bewegen
  • gezond eten

Daarnaast kunnen medicijnen uw klachten iets verminderen. een goede techniek en therapietrouw zijn belangrijk indien u inhalatiemedicatie gebruikt. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen tegen kortademigheid en moeite om slijm weg te krijgen. Een oefen- of fysiotherapeut kan u de oefeningen leren.

Meer weten?

U kunt een filmpje bekijken op de website van het longfonds.
Daarnaast is er meer informatie te vinden op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): www.thuisarts.nl.