Diabetes Mellitus Type 2

Diabetes mellitus type 2

Wat is Diabetes

Diabetes mellitus type 2 is een chronische stofwisselingziekte waarbij de bloedglucosewaarden herhaaldelijk verhoogd zijn. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Oorzaken

We weten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot: weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid.

Maar bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog onduidelijk.

Behandeling

De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook met insuline spuiten bij jezelf.

Vaak lopen mensen jarenlang ongemerkt rond met diabetes type 2. Want de klachten zijn niet zo duidelijk. > Hoe herken je diabetes?

Meer weten?

Lees meer over Diabetes Mellitus Type 2 op de website van de Diabetesvereniging. Daarnaast is er ook goede praktische informatie te vinden op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).